Thursday, 13 February 2014

Rawatan Penyakit CintaBismillahirrahmanirrahim,

Dalam entri ini kita akan cuba membincangkan cara rawatan yg dicadangkan oleh Ibn Qayyim al-Jauziyyah mengikut perubatan Nabi. In sha Allah. Moga bermanfaat dan dapat kita amalkan mengikut tahap kemampuan yg ada.
Rujukan

Dalam SHahih al-Bukhari dan Muslim drpd Ibn Mas’ud Rasulullah bersabda:

“Wahai para pemuda sesiapa di antara kamu telah mempunyai kemampuan, hendaklah ia menikah sebab menikah itu lebih mampu melindungi pandangan mata dan lebih mampu menjaga kemaluan. Sesiapa yg belum mampu menikah, hendaklah ia berpuasa sebab puasa itu menjadi ubat dan penawarnya.”
Pernikahan adalah rawatan sebenar terhadap penyakit cinta

Baginda menunjukkan rawatan sebenar dan rawatan sementara untuk dipilih. Dalam hadis riwayat Ibn Majah dari Ibn Abbas Rasulullah bersabda:

“kami tidak melihat cara paling elok bg dua org yg saling mencintai melainkan nikah.”

Jika seseorang yg diserang penyakit cinta tak mampu membawa org yg dicintainya menurut aturan yg ditunjukkan syariah seperti yg diatas, maka rawatannya adalah memberi kesan dlm jiwanya akan adanya kebuntuan trhadap harapannya sebab kalau jiwa seseorang sudah berasa buntu ia akan berasa tenang, tidak teralu mengejar buruannya.
Tak mampu bernikah, bermulalah fasa mujahadah untuk menekan segala kehendak nafsu. Pertunangan bukanlah lesen untuk menghalalkan perhubungan


Jika nafsu amarahnya tak juga boleh menerima cara tersebut, hendaklah ia meninggalkan angan2 untuk menikahi kekasihnya disebabkan faktor sekeliling yg mustahil utk dicapai  kerana 2 perkara:

1   1) Takut pada Allah
2   2)  Keyakinan bahwa hilangnya apa yg dia cintai lebih baik bg dirinya, lebih berfaedah bahkan membuatnya mendapat sesuatu yg lebih lazat dan lebih menggembirakan.

Jika seseorang sudah yakin bahwa dgn mengejar kekasihnya akan berlaku kehilangan sesuatu yg lebih besar drpd hilangnya kekasih atau berlakunya sesuatu yg lebih menyusahkan dari hilangnya kekasih maka akan mudahlah utk meninggalkan angan2nya. Ia akan berpandangan bahawa lepasnya si kekasih lebih mudah utk diterima dgn kesabaran. Akal, agama, harga diri, dan kemanusiaan yg ada pada dirinya menyuruh dirinya untuk menanggung bahaya yg lebih ringan yg kemudiannya akan berubah menjadi nikmat, kegembiraan untuk mengelak dari berlakunya bahaya yg lebih besar. Manakala kejahilannya, hawa nafsunya, kegilaaan dan sikap meremehkan akan terus menyuruhnya mendahulukan kekasih yg fana dgn segala yg dimilikinya dgn segala usaha. Sungguh org yg terpelihara adalah yg dipelihara Allah.
 
Jika tak mampu bermujahadah sehingga melanggar batas pergaulan, better tinggalkan kekasih itu. Seorang laki secara fitrahnya takkan mempermainkan kekasihnya. Jika berlaku dia hanya mahu mempermainkan perhubungan dan akhirnya meninggalkan kekasihnya setelah dapat sesuatu kepentingan daripadanya.
Jika jiwa seseorang masih tak mampu menerima ubat ini, cubalah memerhatikan apa akibat dan kerosakan fana yg ditimbulkan akibat memperturutkan syahwat yg dapat menimbulkan pelbagai kerosakan terbesar di dunia yg akan melenyapkan kemashlahatan sebab ia akan menghalang seorang hamba menggunakan kecedasan akalnya.
 
Pabila syahwat dituruti, akal terlepas dari gengaman. Kerosakan dan keruntuhan fitrah kemanusiaan berlaku
Jika rawatan ini juga tak mampu untuk diterima, hendaklah ia mengingatkan pelbagai keburukan dari si kekasih hati yg boleh menyebabkan dirinya membenci kekasihnya itu. Silakan tanya para sahabatnya tentang keburukannya yg tersembunyi yg akan mendorong utk membencinya dan tak menyukainya. Alihkan pandangan dari sekadar kecantikan  luar menembus sampai pada buruknya amal perbuatannya. Cara ini bukan bermaksud untuk mengaibkan dirinya di khalayak tapi untuk proses melupakan kekasih hati.
Dengan mencari keburukannya bukan untuk tujuan mengaibkannya, bisa mungkin kita mampu melupakan kekasih hati  yg mengkhianati perhubungan


Jika masih juga belum mampu menyembuhkannya, serahkan jiwa kepada Allah yg selalu mengabulkan doa org yg berdoa kpdNya dlm keadaan terdesak.
Kita ja x prasan Allah sangat hampir dgn kita...Banyakkan berdoa dan tawakkal kpdNya...


Bahaya penyakit cinta terhadap hati melebihi segala sesuatu. Bahkan penyakit cinta boleh disebut sebagai khamar (arak) rohani yg boleh menyebabkan jiwa menjadi mabuk kepayang hingga mneghalangnya utk berzikir dan mencintainya utk berasakan nikmat berzikir kpd Allah dan munajat  secara khusyuk kpd Allah. Bahkan boleh menyebabkan hati menyembah selain Allah, sebab hati org yg dirundung asmara akan menjadi kekasihnya. Bahkan cinta kasih adalah otak dari penghambaan diri. Cinta itulah yg menyempurnakan rasa tunduk, kecintaan, dan kepasrahan mendalam. Lalu bagaimana mungkin ketundukan hati kepada selain Allah itu boleh membawa seseorang kpd kdudukan paling mulia dlm kalangan ahli tauhid, dlm kalangan pemuka dan org2 istimewa antara mereka? Wallahua’lam.
 
Syaitan akan senantiasa mencari ruang dan peluang untuk merosakkan perhubungan yang dibina sebelum ke gerbang pernikahan

No comments:

Post a Comment